foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Time school Time schoolTime schoolTime schoolTime schoolTime school

  • CZYM JEST WITAMINA D I JAKIE FUNKCE PEŁNI W ORGANIZMIE?

Grupa witamin D obejmuje witaminę D2 pochodzenia roślinnego oraz witaminę D3 pochodzenia zwierzęcego i jest produkowana w naszym organizmie główne w skórze pod wpływem światła. W mniejszych ilościach witamina D może być pobierana również z pokarmu. Zarówno nadmiar jak i niedobór witaminy D w organizmie mogą zaszkodzić.

 

FUNKCJE WITAMINY D3 :

  • bierze udział w metabolizmie wapnia i fosforu;
  • jest niezbędna w przyswajaniu składników mineralnych z jelita cienkiego;
  • wpływa na kondycję kości;
  • wpływa na funkcję układu sercowo-naczyniowego, immunologicznego, nerwowego, mięśniowego oraz skóry.

 

  • JAKI JEST ODPOWIEDNI POZIOM WITAMINY D?

Badania epidemiologiczne wykazują, że stężenie witaminy D u większości dorosłych nie osiąga pożądanego poziomu. Optymalna koncentracja witaminy D wynosi od 31 do 70 ng/ml.

 

  • JAK BADA SIĘ POZIOM WITAMINY D?

Oznaczenie witaminy D wiąże się z pobraniem niewielkiej ilości krwi. Badanie można wykonać w dowolnej porze dnia, nie trzeba być na czczo.

 

  • KTO POWINIEN SIĘ BADAĆ?

Osoby ze zwiększonym ryzykiem niedoboru witaminy D powinny badać się regularnie.

        W grupie ryzyka znajdują się:

  • niemowlęta , małe dzieci ;
  • kobiety w ciąży ;
  • dorośli powyżej 60. roku życia ;
  • osoby, które zbyt krótko przebywają na słońcu (np. z powodu długich godzin pracy w zamkniętych pomieszczeniach) ;
  • osoby o ciemnej karnacji ;
  • osoby, których dieta jest uboga w produkty zawierające witaminę D (np. weganie) ;
  • pacjenci cierpiący na uszkodzenia wątroby, niewydolność nerek lub przewlekłą chorobę jelit.

 

  • JAKIE KONSEKWENCJE MOŻE MIEĆ NIEDOBÓR WITAMINY D?

Pierwszym symptomami niedoboru witaminy D są : przewlekłe zmęczenie, ból kończyn, skurcze mięśni i zwiększona podatność na infekcje. Jeżeli obserwujesz u siebie któryś z tych objawów, wykonaj badania poziomu witaminy D, aby zmniejszyć ryzyko poważnych chorób spowodowanych jej niedoborem.

 

   Trwały niedobór witaminy D jest czynnikiem ryzyka wystąpienia :

  • chorób kości (zapalenie kości i chrząstki, osteoporoza) ;
  • schorzeń układu sercowo-naczyniowego ;
  • osłabienia mięśni ;
  • chorób autoimmunologicznych ( np. cukrzyca typu I) ;
  • chorób zakaźnych, astmy ;
  • przewlekłego zapalenia dziąseł ;
  • depresji, demencji.

 

  • JAK UNIKNĄĆ NIEDOBORU WITAMINY D?

Ocenia się, że około 80-100% dobowego zapotrzebowania na witaminę D3 pochodzi z jej produkcji w skórze pod wpływem światła. Ilość produkowanej w ten sposób witaminy różni się zależnie od powierzchni skóry wystawianej na słońce, koloru skóry, wieku czy strefy klimatycznej.

 

Z tego powodu istotne jest dostarczanie witaminy D wraz z pożywieniem- zwłaszcza jesienią i zimą, ze względu na mniejszą liczbę słonecznych dni. Pokarmy bogate w witaminę D to m.in. : tłuste ryby, wątroba, sery, jajka, grzyby i awokado. Uzupełnienie witaminy D z pożywieniem jest niezbędne szczególnie u osób z grup ryzyka.

Copyright © 2024 High School Rights Reserved.